Savremeni život sa svim svojim stresorima, posebno u vreme pandemije u kome živimo može da izazove kod ljudi stanje preplavljenosti i osećaj da je svega previše. Kada se nađemo u ovoj tački u životu možemo da osećamo opštu uznemirenost, umor i iscrpljenost, kao i intenzivnu odgovornost.

”Previše je stvari koje moram da uradim, previše odgovornosti. Pokušam sve da držim pod kontrolom, ali u poslednje vreme imam utisak da se sve raspada, a najviše ja pod svim pritiskom i teretom koje osećam. Brige me preplavljuju. Brinem za posao, za finansije. U isto vreme pokušavam da držim korak sa svim trendovima, zdravo se hranim, redovno vežbam i pokušavam da budem dovoljno dobra svima, ali i to mi je previše. Osećam da sam stalno pod stresom. ”- ovo su reči jedne moje klijentkinje koja je na EFT tretman došla potpuno iscrpljena uz osećaj velike bespomoćnosti.

Kako vama zvuče ove reči, da li se pronalazite u njima? Ukoliko je odgovor potvrdan, uradite kratku introspekciju i postavite sebi sledeća pitanja.

” Šta je previše u mom životu? Zboga čega se osećam preplavljeno? Šta u mom slučaju najviše izaziva stres? Kada sam poslednji put bio-la zaista opušten-a?”

Udahnite duboko dok odgovarate na ova pitanja i primetite gde u telu osećate napetost, neprijatnost ili možda neki grč. Telo uvek pokazuje gde gomilamo energiju stresa, kao i ostale negativne emocije.

Možda ćete pronaći sledeće: ” Uhh pod kolikim sam stresom. Moje telo je napeto i osećam grč u želudcu zbog svega što moram da uradim” ili ćete energiju stresa registrovati u nekom drugom delu tela.

Kada ste osvestili šta vam najviše stvara stres u životu i gde se u telu nalazi ta energija potrebno je da uložite svestan trud da se oslobodite stresora.

EFT – tapkanje može učiniti da se sve to dogodi veoma brzo.

Rad na psihološkim problemima putem tapkanja akupunkturnih tačaka dok smo fokusirani na problem koji rešavamo u ovom slučaju stres, dokazano smanjuje nivo kortizola u krvi. Kortizol je glavni hormon stresa. U toku jednočasovnog EFT tretmana nivo kortizola u krvi se smanjuje do 24 procenta što je povezano sa opadanjem osećaja uznemirenosti, depresije i osećajem oslobođenosti od umora i iscrpljenosti. Dok radimo na oslobađanju od stresa sa EFT-om dolazimo i do ključnih uzroka i obrazaca razmišljanja, koji nam više ne služe. Ovi obrasci kao što je npr. ” Svet je opasno mesto, moram stalno biti u pripravnosti” su ono što zapravo izaziva stres i niz drugih nezdravih emocionalnih stanja. Zbog ovih obrazaca imamo utisak da stres nikada neće prestati, da se ne možemo opustiti i uživati u životu. Propuštamo sadašnji trenutak i imamo misli poput ” Samo kad bih imao više novca ili samo kad bi moj emotivni život bio zadovoljavajući, ili samo kad bih imao manje posla, manje odgovornosti bio bih srećan i siguran” itd.

Međutim, jedini način da imate više novca, da budete emotivno ispunjeni, da imate više vremena i budete srećni jeste da smanjite svoj nivo stresa, obradite negativne emocije, obrasce mišljenja i ponašanja, pustite prošlost, oprostite sebi i drugima i krenete na put samospoznaje i samousavršavanja.

Na tom putu EFT metoda može da vam bude odličan saveznik.

EFT je pomogao mojoj klijentkinji sa početka priče da se oslobodi svega što je bilo previše u njenom životu, da uđe u stanje dugoročne opuštenosti i povrati osećaj zadovoljstva, a može pomoći i vama da živite kvalitetniji život, odnosno život bez stresa koji vas ispunjava i čini srećnom i opuštenom osobom.

Vaš EFT tretman možete zakazati na e-mail: office@sanjaivanovic.rs

Ukoliko ste zainteresovani da naučite EFT metodu i postanete sertifikovani EFT praktičar, sledeći EFT trening će biti održan 22,28,29 Maja. Više informacija u delu EFT trening. Prijave su u toku.

S ljubavlju,

Sanja Ivanović

Energetski psiholog, EFT trener i EFTMR praktičar

+381 65 271 33 50
office@sanjaivanovic.rs

Antifašističke borbe 23d
11000 Beograd
Srbija