Strah vas sprečava da pokažete i iskažete iskreno svoju ljubav i emocije? Osećate se loše jer mislite da ne zaslužujete ljubav? Teško vam je da se prepustite ljubavi i ne verujete da je za vas moguće da iskusite pravu ljubav i partnerstvo?  Ukoliko su vaši odgovori na ova pitanja potvrdani, ovaj tekst je za vas.

 Prvo da vidimo kakvo je to osećanje koje nas sprečava da iskusimo život i ljubav u svoj njegovoj lepoti i raskoši?

 Strah je osećanje koje nas brani i štiti i ima funkciju da očuva naš život kada smo u realnoj opasnosti. Međutim, šta se dešava kada takva opasnost ne postoji, kada je ona samo u našoj glavi. Tada se u organizmu dešava isto kao i kada smo u realnoj opasnosti. Naš mozak reaguje na identičan način s  tim što se ovde radi o iracionalnom strahu- koji zapravo ne postoji i nije stvaran, ali mehanizam ‘’bori se ili beži’’ je identičan. Iracionalni strahovi se javljaju kao posledica negativnih uverenja koja se nalaze ispod nivoa naše svesti, u podsvesnom delu uma. Ovakva vrsta strahova se pretvara u nezdravu emociju, blokira nas i drži u stanju konstantne odbrane.  U ovom tekstu bavićemo se strahovima koji se najčešće javljaju u partnerskim odnosima, ali istovremeno predstavljaju i uneverzalne strahove.

Na osnovu mog dosadašnjeg iskustva u radu sa klijentima, uvidela sam da postoje tri univerzalna straha koja nas sprečavaju da uživamo u ljubavi i ispunjavajućem partnerskom odnosu, kao i da volimo neustrašivo.

Ova strahovi su:

  1. Strah od napuštanja ili odvajanja
  2. Strah da ne vredimo dovoljno i da ne zaslužujemo ljubav
  3. Strah od prepuštanja i poverenja

Ova tri straha su najčešća i uglavnom potiču još iz ranog detinjstva kada je većina naših negativnih programa i uverenja stvorena.

Ukoliko ste primetili da se u vašim ljubavnim vezama uvek ponavljaju isti obrasci, vrlo je moguće da imate neki od ova tri straha, a možda i sva tri.

Na primer ako vam se dešava da se vaša savršena veza, brak ili čak posao raspadnu pred vašim očima ili bez ikakvog upozorenja, ili ste uvek vi ti koji prekidate odnos i ostavljate nekoga kako ne biste bili povređeni velika je verovatnoća da imate strah od napuštanja ili odvajanja. Važno je osloboditi se ovog straha kako biste uspeli da imate dubok i iskren odnos sa nekim, odnos koji je obojen bliskošću i intimnošću. Ovo će vam pomoći da se otvorite i dopustite sebi da budete ranjivi.

Drugi univerzalni strah je da nismo vredni ljubavi i pripadanja, kao i obilja svega što možemo da zamislimo.

Koliko puta ste se zadovoljili nekim odnosom koji nije bio ono što ste želeli, samo zato što mislite da ne možete imati, biti ili doživeti više od toga? U osnovi ovakvog ponašanja je strah da nismo dovoljno dobri i vredni ljubavi i garantuje nam da će svaki odnos u koji uđemo odražavati ovaj strah, podrivajući tako još više naš osećaj sopstvene vrednosti. Zaista je od neprocenjivog značaja osloboditi se ovog straha koji se reflektuje na sve  životne segmente i uništava nam svaku mogućnost da volimo i budemo voljeni onako kako zaslužujemo, kao i da imamo i budemo sve za šta smo rođeni.

Treći univerzalni strah je strah od prepuštanja i poverenja.

Da li ste nekada imali toliko poverenja da ste mogli da odustanete od svega što ste mislili da trebate biti u zamenu za veće mogućnosti izbora kakvi biste mogli da postanete, ili kakva bi mogla da bude vaša partnerska veza? Da li ste ikada dopustili sebi da se u potpunosti predate nekom odnosu bez obzira što ne znate kakav će ishod biti? Zvuči vrlo uzbudljivo i lepo, ali za one koji se plaše prepuštanja i nemaju dovoljno poverenja ovo zvuči zastrašujuće i kao posledicu ima ostajanje u ‘’zoni komfora’’ gde je sve sigurno i izvesno. Međutim, šta ako se sigurnost nalazi u vama? Vredi istražiti ovu temu.

Strahovi više ne moraju da budu deo vaše realnosti. Možete postati pravi alhemičari i naučiti kako da strah pretvorite u ljubav, jer u konačnici jedino je ljubav stvarna. Međutim da bi došli u stanje potpune ljubavi, gde sve gledate i doživljavate kao izraz ljubavi. Stanje gde potpuno slobodno izražavate svoju ljubav neophodno je da se oslobodite svih prepreka i da srušite sve ograde koje ste napravili oko sebe i svoje izvorne suštine koja je oduvek i zauvek čista ljubav. Da bi se ovo desilo potrebno je za početak  doneti  odluku da ćete  voleti neustrašivo i krenuti hrabro putem ljubavi. Na tom putu ćete nekada morati dublje ući u suštinu svog bića, ukloniti strahove i ući u još dublji nivo poverenja, a često će biti potrebno isceljivanje uverenja i podsvesnih blokada i programa koji se nalaze u pozadini ovih strahova.

Na putu ka ispunjavajućem partnerskom odnosu, koji je slobodan od ovih strahova Tehnika Emocionalne slobode –EFT vam može pomoći da istražite i izrazite svoje strahove, prateći energiju emocije straha možemo doći do mesta njenog prvobitnog nastanka u vašem ranijem životu. U praksi se pokazalo da često u partnerske odnose ulazimo iz pozicije ranjenog unutrašnjeg deteta i projektujemo njegove strahove  i donosimo odluke zasnovane na uverenjima o sebi, drugima i svetu na osnovu posebnih događaja u detinjstvu. Sa reprogramiranjem matrice možemo da iscelimo unutrašnje dete i pružimo mu razumevanje  i rešenje koje mu je bilo tada energetski potrebno, a nije primilo. Kada radimo na ovakav način sa našim podsvesnim sadržajem dolazi do trajnog poboljšanja kvaliteta odnosa koji imamo prema sebi, a potom i sa značajnim drugim. U partnereske odnose ne ulazimo više iz pozicije ranjenog unutrašnjeg deteta, već iz pozicije samosvenog odraslog.

Svoj EFTMR tretman možete zakazati na e-mail: office@sanjaivanovic.rs

S ljubavlju,

Sanja Ivanović

+381 65 271 33 50
office@sanjaivanovic.rs

Antifašističke borbe 23d
11000 Beograd
Srbija