Želite promenu u svom životu. Bilo da je u pitanju lečenje fizičkog stanja, poboljšanje finansijske situacije, unapređenje partnerskog odnosa ili privlačenje nove ljubavi, ili smanjenje telesne težine odlučni ste u nameri da realizujete željenu promenu. Međutim, svaki put kad počnete da razmišljate o toj promeni i svemu što je potrebno da uradite kako biste je ostvarili osećate otpor. Nije vam jasno zašto se tako osećate, ali uskoro uviđate da počinjete da odlažete stvari koje je potrebno uraditi, nastavljate da radite stvari koje ste radili i koje vam nisu donele rezultat, imate osećaj da ste užasno zaglavljeni i da stalno imate blokade kada je vaš lični napredak u pitanju i kao rezultat toga ostajete na istom mestu gde ste bili i pre odluke o promeni, samo sa još većim osećajem frustracije i anksioznosti. Zbog svega toga ne možete pronaći potpuno zadovoljstvo, mir i ispunjenost u vašem životu.

Hajde da ovaj otpor ka promeni razmotrimo malo detaljnije:

Iako svesni deo nas želi promenu i uspeh, nažalost naša podsvest često ima svoju ličnu priču. Dok na svesnom nivou imamo misli i odluku o promeni, naš podsvesni um i njegovi sadržaji pobeđuju. Ono što je najčešće slučaj jeste da se ispod svesne želje često krije podsvesni saboter, a to je strah od promene. Naš mozak je programiran da voli poznate i sigurne stvari i svaki izlazak iz ”zone komfora” i poznatog predstavlja pravi izazov. Ukoliko na sve to dodamo i naša ograničavajuća uverenja o tome koliko smo vredni, dostojni i sposobni dobijamo uplašenu osobu koja se oseća blokirano, koja ne ide napred i često potpuno gubi samopouzdanje. Iako je lakše za nas da ostajemo u poznatom i predvidivom, tu nema napretka i zato je važno da se na vreme suočimo sa svojim unutrašnjim saboterom odnosno strahom od promene.

Neki od načina kako se ovaj strah ispoljava u svakodnevnom životu, kako biste mogli da ga prepoznate je:

-samosabotaža- počeli ste da sprovodite svoju odluku u delo, sve je počelo super, ali za par dana ste našli način da nešto ”zabrljate”

-perfekcionizam: imate uverenje da sve mora biti savršeno, da vi morate biti savršeni pre nego što uopšte krenete da sprovodite odluku u delo

-odugovlačenje: uviđate svaki dan da samo razmišljate o željenoj promeni, ali niste još ni počeli da je sprovodite u delo, a kamoli završili

-odsustvo jasnoće i neodlučnost: nemate jasnoću o tome koja vrsta promene vam je potreba, ili vas samo muči neodlučnost

Ukoliko imate neki od ovih obrazaca sigurno imate i puno otpora ka promeni, ako ne preduzmete nešto po tom pitanju opiranje će se nastaviti, a vi ćete se i dalje osećati zaglavljeno i loše.

Kako ovo ne bi bio vaš slučaj, delim sa vama tri efikasna koraka za prevazilaženje otpora ka željenoj promeni:

  1. Svesnost o otporu

Razmislite o promeni koju želite da napravite, a zatim se zapitajte:

-Šta će se desiti sa mnom ako se to promeni?

-Šta će drugi misliti o meni?

2. Sagledajte dobre i loše strane promene

Postavite sebi sledeće moćno pitanje koje razotkriva sadržaje iz vaše podsvesti: Šta je dobra strana da ostanem zaglavljen tu gde jesam ili zašto je dobro zadržati ovaj problem?

Kada ste sagledali dobre strane problema i otpora, vreme je da pogledate koje su to loše strane da se stvari promene?

Ovo su neki od odgovora koje redovno dobijam od klijenata, a koji i vama mogu da pomognu da osvestite svoje blokade.

-imaću više odgovornosti

-ljudi će mnogo očekivati od mene, šta ako ih razočaram

-neću imati vremena za odmor i opuštanje

-šta ako uložim svu energiju u to, a ne uspem?

-biću primećeniji, vidljiviji i neću moći da se nosim sa tim

-plašim se osude drugih i njihovih kritika, bolje da niša ne menjam

Dopustite sebi da ova pitanja na površinu vaše svesti iznesu vaše odgovore i kako oni deluju na vaš život. Bez obzira koliko jako želite to što želite, razlozi koje imate o tome zašto podsvesno ne želite promenu su moćniji jer podsvest uvek pobeđuje svest.

3. Kada ste osvestili svoje blokade, treći korak bi bio primena određene metode ili terapije koja radi na podsvesnom nivou, kako biste oslobodili svu anksioznost koju imete u vezi promene. Moja omiljena metoda koju najčešće primenjujem i u radu sa klijentima je EFT. Pravilna primena EFT-a donosi puno uspeha u prevazilaženju otpora ka promeni i regulisanju psihološke obrnutosti koja je i glavni krivac naših samosabotaža. Jednom kada se oslobodimo otpora ka promeni postaje moguće da napredujemo u bilo kojoj oblasti života u kojoj nam je promena potrebna, bilo da su to finansije, zdravlje , ljubav ili izgled. Prestajemo samo da maštamo o promenama koje želimo, već ih realizujemo.

Da ne biste samo maštali o promeni delim sa vama jedan EFT trik, kako biste već sada pomogli sami sebi da se oslobodite otpora koji osećate:

Svaki put kad osetite otpor ka nečemu, prema promeni koju želite, prema danu koji vas čeka ili prema ljudima koje trebate da sretnete ili bilo čemu drugom, tapkajte Karate tačku 36 puta. Karate tačka se nalazi na ivici dlana i u EFT-u je poznata kao prijateljska tačka i tačka koja uklanja otpore ka promenama. Na slici ispod teksta možete da pogledate gde je tačno locirana Karate tačka. Tapkajući ovu tačku sprijateljujete se sa vašim otporima, uklanjate unutrašnjeg sabotera, dopuštate promenu i učite svoj podsvesni um da radi za vas.

Za dublji rad na blokadama i podsvesnim otporima preporučuje se rad sa iskusnim EFT praktičarem.

Vaš EFT tretman možete zakazati putem e-maila< office@sanjaivanovic.rs

Ukoliko ste zainteresovani da naučite EFT metodu i postanete sertifikovani praktičar, ili želite da naučite EFT u svrhe samopomoći to možete učiniti na sledećem EFT treningu koji će biti održan 22, 29 i 30. maja 2021. godine. Više informacija u delu EFT trening. Prijave su u toku.

S ljubavlju,

Sanja Ivanović

Energetski psiholog, EFT trener i EFTMR praktičar

+381 65 271 33 50
office@sanjaivanovic.rs

Antifašističke borbe 23d
11000 Beograd
Srbija