Da li ste ikada rekli – OPROSTI SEBI I KRENI DALJE?

Kako to zvuči divno – OPROSTI SEBI I KRENI DALJE. No da li je zaista tako? Učimo najbolje kada čujemo tudje priče.

Dugogodišnja toksična veza

Jelena je bila u dugogodišnjoj vezi sa svojim partnerom kada je on doneo odluku da je napusti. Uradio je to bez ijedne reči zašto to radi i koji je uzrok takve odluke. Sve to je u njoj izazvalo osećaj odbačenosti, napuštenosti i izdaje. Sa ovim osećajima paralelno je osećala i emocije besa, ljutnje i krivice.

Nije mogla da prihvati takav kraj, ostala je nedorečena i zbunjena. Nije imala priliku da sa svojim tad već bivšim partnerom iskomunicira svoja osećanja i misli. Ostala je uskraćena bilo kakvog razjašnjenja, a potreba da se suoči sa partnerom i raspravi o stanju veze nije bila ispunjena.

Nije mogla da oprosti ni sebi, ni njemu kao ni da krene dalje u svom emotivnom životu jer je njen um imao potrebu da dovrši ovaj odnos koji je ostao nedorečen.

Takvo stanje uma ju je držao u začaranom krugu frustracije i ozlojeđenosti”

Svi zapravo želimo ljubav

Pisala sam već o ljubavi – ovde

Zvuči poznato?

Da li ste imali u svom iskustvu odnos koji je ostao nedovršen ili možda neko vama blizak? Možda vas je osoba napustila bez reči? Ili je bilo previše nesporazuma i nezavršenih razgovora? Ili pogrešnih odluka da neki odnos prekinete iako ste i dalje osećali ljubav prema toj osobi?

Šta se zapravo dogadja sa nama tada?

Situacije mogu biti različite, ali osećanja ljudi koji imaju nedovršene odnose su skoro uvek ista. Najčešće su to ljutnja i krivica, kao i nemogućnost opraštanja. Česta je i opsednutost načinom na koji se veza završila, i osoba ima ruminirajuće misli o tom događaju.

Ono što se dešava u pozadini jeste prirodna psihološka potreba za dovršetkom. Kako bismo iskustvo razumeli, prihvatili i integrisali potrebno je da imamo osećaj da je to dovršeno, zaokruženo i da smo iskomunicirali svoja osećanja i misli. Ako se to ne desi, dugo se vrtimo u začaranom krugu pokušavajući da tom iskustvu damo smisao i mesto u našem životu.

Nedovršeni odnosi - Oprosti sebi i kreni dalje
Nedovršeni odnosi – Oprosti sebi i kreni dalje

Kako dalje?

Nije sve beznadežno, postoji izlaz i iz ovakvih situacija, kao i način da se na energetskom i psihološkom nivou dođe do razrešenja i opraštanja, čak i ako osoba sa kojom imamo nedovršen odnos nije tu fizički.

Najpre je potrebno izaći iz modela okrivljavanja, koje je na kraju uvek okrivljavanje samog sebe.

Potrebno je otpustiti sve negativne emocije oko tog događaja, kao i uverenja koja su tada nastala.

Neka od najčešćih negativnih uverenja koja mogu biti posledica ovakvih situacija su: ”Nisam vredna ljubavi i pažnje”, ” Ne zaslužujem zdravu ljubav i poštovanje”, ”Nisam vredna da me neko sasluša i voli ovakvu kakva jesam” (detaljnije o najčešćim negativnim uverenjima koje imamo u ljubavi čeka vas u sledećem blogu). I najvažnije, kako bi došlo do dubokog isceljenja potrebno je oprostiti sebi, kao i drugome.

Kako bih pomogla mojoj klijentkinji da dođe do takvog stanja, sa njom sam radila proces reprogramiranja matrice zaključka. To je jedan od protokola za transformaciju odnosa, gde smo pomogli njenoj mlađoj verziji da izrazi svoja osećanja koja nije mogla i da promeni svoja uverenja o sopstvenoj vrednosti kao žene. Došlo je i do dubokog opraštanja sebi i bivšem partneru jer su stvari ispale takve. I uspele smo da snabdemo njenu mlađu verziju resursima koji su joj tad bili potrebni, a nije ih imala.

Sve ovo je moju klijentkinju oslobodilo traume oko završetka tog odnosa. Nakon tretmana je osećala duboki mir i saopštila je kako ima osećaj da se oslobodila velikog tereta, kao i da ima utisak da je došlo do nekog poravnjanja i da konačno može da pusti tu priču i krene dalje.

Ako i vi imate neki nedovršen odnos u svom životu, nešto što je nedovoljno dobro iskomunicirano prvi korak neka vam bude prihvatanje sebe, bez obzira na tu komunikaciju.

Zatim se pozabavite čišćenjem emocija koje su ostale u vašem polju (matrici) kao posledica tog odnosa i koje vas sprečavaju da idete dalje u susret novim ljubavima koje vas čekaju.

Jednom kada date smisao i mesto tom iskustvu i kada odnos završite i na energetskom i psihološkom nivou javiće vam se ponovo optimizam, nada kao i vizija vešeg budućeg života. Sve to će vam pomoći da privučete nove i srećne ljubavne okolnosti i prilike. Vredno je rada na sebi, zar ne? 🙂

Ukoliko vam zatreba stručna pomoć na tom putu svoju individualnu konsultaciju možete zakazati putem e/maila na : office@sanjaivanovic.rs

S ljubavlju,

Sanja Ivanović

Preuzmi ebook za DETOX EMOCIJA – klikom na ovaj link

+381 65 271 33 50
office@sanjaivanovic.rs

Antifašističke borbe 23d
11000 Beograd
Srbija