Depresija je čest mentalni poremećaj raspoloženja, i prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji depresija je na četvrtom mestu najurgentnijih zdravstvenih problema, a procenjuje se da će do 2020. godine biti na drugom mestu. Depresija se tri puta češće javlja kod žena, nego kod muškaraca, najčešće u dobi između srednjih 20 godina do 40 godine, češće kod razvedenih i osoba koje nemaju bliske interpersonalne odnose. Sve ovo su bili faktori rizika, a sada da vidimo koje su to karakteristike depresije kako biste na vreme mogli da prepoznate ovaj poremećaj raspoloženja. Depresija se karakteriše tugom, gubitkom interesa i osećaja zadovoljstva, osećajem krivice i niskim samopoštovanjem, poremećenim snom ili apetitom, osećajem umora i slabe koncentarcije. Depresija može da traje tokom celog života ili može biti sporadična, bez obzira koliko traje može da ugrožava  sposobnost funkcionisanja na poslul, u školi i u svakodnevnom životu. U svom najtežem obliku depresija može da vodi ka samoubistvu. Depresija podrazumeva negativan pogled na sebe, tendenciju da se svet doživljava kao zastrašujući i zahtevajući, kao i da prouzrokuje očekivanje mračne budućnosti.

Kako  EFT- tapkanje može da vam pomogne?

 Za sve koji možda prvi put čitaju o tapkanju ili Tehnici Emocionalne Slobode, ova tehnika se još zove i akupunktura bez igala. Tapkajući određene tačke na telu mi pokrećemo blokiranu energiju u našim meridijanima dok se mentalno fokusiramo na problem koji rešavamo. Efikasnost EFT-a ili tapkanja u slučaju depresije možemo da uporedimo sa akupunkturom koja dokazano pomaže u uklanjanju depresivnog raspoloženja s tim što tapkanje sadrži i psihološki deo koji još više pomaže osobi da se oslobodi svih simptoma depresije. Iz tog razloga EFT- tapkanje takođe možemo da uporedimo sa KBT (kognitivno-bihejvioralnom terapijom) koja se koristi u klasičnoj psihoterapiji u borbi sa depresivnim poremećajem. Tehnika Emocionalne Slobode EFT pokriva sve aspekte ljudskog bića i spaja telo, um, emocije i duh na jedinstven i efektivan način, a brojna istraživanja to i potvrđuju.

Iz iskustava u radu sa klijentima depresija zahteva kontinuirani rad kako bi se oslobodili svih depresivnih simptoma. Međutim, u ovom tekstu želim da podelim sa vama jedan neobičan pristup koji često primenjujem sa mojim klijentima, a koji daje fenomenalne rezultate u oslobađanju od depresivnog raspoloženja, a možete sami da ga primenite. U pitanju su četiri moćne reči koje u kombinaciji sa tapkanjem čiste depresiju, a one glase ‘’Ja sam srećna osoba’’. Za osobu koja je srećna ove reči nemaju jačinu jer je to za njih činjenica, međutim za depresivnu osobu ove reči su okidači za sve potisnute emocije, kao što su tuga, bes, ozlojeđenost i provociraju da process isceljenja počne. U ovim pozitivnim izjavama je zapravo najveći problem depresivnih osoba i za njih su ove reči izrazito negativne, ali podstiču unutrašnju promenu.

Ukoliko se osećate depresivno, ovu vežbu možete i sami uraditi.

Krenite od karate tačke na ruci tapkajući i izgovarajući ‘’Iako sam depresivan/a, ja sam srećna osoba i potpuno volim i prihvatam sebe.

Zatim nastavite da tapkate tačke na licu i pri svakoj izgovarajte sledeću frazu: Ja sam srećna osoba, ja sam baš srećan/a.

Nakon par rundi tapkanja primetite kako se sad osećate.

Kada radim ovu vežbu sa mojim klijentima u početku budu iznenađeni što moraju da izgovaraju nešto što nije istina. Međutim, kada uđemo dublje u rad izraz njihovih lica se menja i polako ove izjave postaju istinitije, da bi nakon završenog tapkanja oni bili u boljem raspoloženju. Ponovo veruju da je za njih moguće da povrate osećaj sreće i mogućnost da se otvore za promenu. Naravno nekada je potrebno mnogo više rada i tapkanja na različitim aspektima problema kako bi se depresija u potpunosti prevazišla, ali svakako ovaj problem je moguće rešiti na lak i bezbolan način.

Ukoliko vas depresija sprečava da živite kvalitetan i ispunjen život, nemojte se ustručavati da zatražite pomoć. Samo jedan korak je nekada potreban ka boljoj sadašnjosti i budućnosti, a zatim će se svi ostali koraci otkriti sami. Iako kada ste depresevni imate utisak da tamni oblaci nikada neće proći, svetlost uvek postoji i najozbiljnija depresija može biti isceljena.

+381 65 271 33 50
office@sanjaivanovic.rs

Antifašističke borbe 23d
11000 Beograd
Srbija