Blog

Tri najveća straha u partnerskim odnosima

  Da li vas je strah nekada sprečio da pokažete i iskažete iskreno svoju ljubav i emocije? Koliko puta vas je sprečio da nekome jasno i glasno kažete da ga volite? Da li ste se nekada osećali loše jer ste mislili da ne zaslužujete ljubav? Koliko puta vas je bio strah da se prepustite ljubavi i verujete da je za vas moguće da iskusite pravu ljubav i partnerstvo?  Ukoliko su odgovori na ova pitanja potvrdani  prepoznajete se u njima ovaj tekst je namenjen vama!

Kakvo je to osećanje koje nas sprečava da iskusimo život u svoj njegovoj lepoti i raskoši?

Strah je osećanje koje nas brani i štiti i ima funkciju da očuva naš život kada smo u realnoj opasnosti. Ali, šta se dešava kada takva opasnost ne postoji, kada je ona samo u našoj glavi? Tada se u organizmu dešava isto kao i kada smo u realnoj opsanosti. Naš mozak reaguje na identičan način, jedina razlika je što se ovde radi o iracionalnom strahu. Ovaj strah zapravo ne postoji i nije stvaran, ali mehanizam ‘’bori se ili beži’’ je identičan. Iracionalni strahovi se javljaju kao posledica negativnih uverenja koja se nalaze ispod nivoa naše svesti, u podsvesnom delu uma. Ovakva vrsta strahova se pretvara u nezdravu emociju, blokira nas i drži u stanju konstantne odbrane.  U ovom tekstu bavićemo se iracionalnim strahovima koji se javljaju u partnerskim odnosima, ali istovremeno predstavljaju i uneverzalne strahove.

Na osnovu mog dosadašnjeg iskustva u radu sa ljudima uvidela sam da postoje tri univerzalna straha koja nas sprečavaju da živimo punim plućima i da volimo neustrašivo.

Ti strahovi su:

  1. Strah od napuštanja ili odvajanja
  2. Strah da ne vredimo dovoljno i da ne zaslužujemo ljubav
  3. Strah od prepuštanja i poverenja

Ova tri straha su najčešća i uglavnom potiču još iz ranog detinjstva kada je većina naših negativnih programa i uverenja stvorena.

Ukoliko ste primetili da se u vašim ljubavnim vezama uvek ponavljaju isti obrasci, vrlo je moguće da imate neki od ova tri straha.

Ako vam se dešava da se vaša savršena veza, brak ili posao raspadnu bez ikakvog upozorenja, ili ste uvek vi ti koji prekidate odnos i ostavljate nekoga kako ne biste bili povređeni velika je verovatnoća da imate strah od napuštanja ili odvajanja. Ovaj strah predstavlja jedan od najčešćih univerzalnih strahova  naročito kada su partnerski odnosi u pitanju. Međutim, kako ćete ikada uspeti da imate zaista dubok i iskren odnos sa nekim, odnos koji je obojen bliskošću i intimnošću ukoliko se ne otvorite i ne dopustite sebi da budete ranjivi. Kako ćete ikada pronaći ljubav za kojom žudite ukoliko uvek ostavljate ili bivate ostavljeni kada se zbližite sa nekim. Ako niste spremni da volite iskreno i neustrašivo uvek ćete ponavljati isti scenario, dodajući svaki put još više snage strahu, umesto da svu energiju usmerite na ljubav.

Drugi univerzalni strah je da nismo vredni ljubavi i pripadanja, kao i obilja svega što možemo da zamislimo.

Koliko puta ste se zadovoljili nekim odnosom koji nije bio ono što ste želeli, samo zato što mislite da ne možete imati, biti ili doživeti više od toga? U osnovi ovakvog ponašanja je strah da nismo dovoljno dobri i vredni ljubavi. Ovaj strah nam garantuje da će svaki odnos u koji uđemo odražavati ovaj strah, podrivajući tako još više naš osećaj sopstvene vrednosti. Od neprocenjivog je značaja osloboditi se ovog straha koji se reflektuje na sve  životne segmente i uništava nam svaku mogućnost da volimo i budemo voljeni onako kako zaslužujemo, kao i da imamo i budemo sve za šta smo rođeni.

Treći univerzalni strah je strah od prepuštanja i poverenja.

Da li ste nekada imali toliko poverenja da ste mogli da odustanete od svega što ste mislili da trebate biti u zamenu za veće mogućnosti izbora kakvi biste mogli da postanete, ili kakva bi mogla da bude vaša partnerska veza? Da li ste ikada dopustili sebi da se u potpunosti predate nekom odnosu, bez obzira što ne znate kakav će ishod biti? Zvuči vrlo uzbudljivo i lepo. Ali, za one koji se plaše prepuštanja i nemaju dovoljno poverenja ovo zvuči zastrašujuće. Kao posledicu ima ostajanje u ‘’zoni komfora’’ gde je sve sigurno . Šta ako se sigurnost nalazi u nama?

Ono što je dobro jeste da strahovi ne moraju da budu deo naše realnosti. Možemo postati pravi alhemičari i naučiti kako da strah pretvaramo u ljubav, jer u konačnici jedino je ljubav stvarna. Da bi došli u stanje potpune ljubavi, gde sve gledamo i doživljavamo kao izraz ljubavi. Stanje u kome potpuno slobodno izražavamo ljubav bez zadrške. Neophodno je da se oslobodimo  prepreka i da sruši ograde koje smo napravili oko sebe i svoje izvorne suštine koja je oduvek i zauvek čista ljubav. Da bi se ovo desilo potrebno je da donesemo odluku da ćemo u ime straha voleti neustrašivo i krenuti hrabro putem ljubavi.

Iindividualne tretmane  možete zakazati putem e- maila: office@sanjaivanovic.rs

S ljubavlju,

Sanja Ivanović, Energetski psiholog, sertifikovani EFT trener i EFTMR terapeut.

 

 

 

 

 

Comments for this post are closed.