Blog

EFT vs. Matrix Reimprintig – koja je razlika?

Matrix Reimprinting tehnika je nastala iz Tehnike Emocionalne Slobode(EFT). EFT je sredstvo  za samopomoć koje se koristi radi rešavanja fizičkih ili emocionalnih problema, destruktivnih obrazaca razmišljanja ili oblika ponašanja. EFT trenutno izjednačavaju sa Kognitivno Bihejvioralnom terapijom (KBT) koja se smatra  ’’zlatnim standardom’’ u psihoterapiji.

EFT je baziran na istim principima kao Kineska akupresura. Naše telo ima energetske puteve koji se zovu meridijani i koji nose energiju kroz naš sistem. Svaka negativna misao ili stresni životni događaj remeti slobodan tok energije kroz naše telo i nastaju razne blokade. U osnovi sa EFT-om odnosno tapkanjem ulazimo  verbalno i energetski u problem koji može biti emotivne, mentalne, fizičke ili spiritualne prirode. Dok tapkamo određene akupresurne tačke na telu izgovaramo podsetnu frazu problema koji nas muči. Na taj način iz energetskog sastava tela otpuštamo stres, negativne emocije i fizičke simptome. Ovo zatim redukuje ’’bori se ili beži’’ signal u mozgu i rezultira emocionalnim i kognitivnim promenama. Rezulatat je povratak emocionalnog i fizičkog zdravlja. Ovo obezbeđuje ravnotežu našem energetskom sistemu tako da sada energija slobodno kruži kroz naše telo, a mi se osećamo relaksirano, oslobođeno i vitalno.

Matrix Reimprinting ide dalje u ’’matricu’’ ili energetsko polje koristeći takođe akupresurne tačke kao i EFT samo što je protokol rada potpuno drugačiji. Naša problematičnija životna iskustva se zadržavaju u matrici kao slike u obliku energetskih holograma svesti -EHO. U Matrixu možemo komunicirati sa tim hologramima, možemo promeniti te prošle slike i zameniti ih pozitivnijim. To je dinamičan način upotrebe EFT-a sa dubokim promenama. Ova tehnika radi na tri nivoa- simptomi, sećanja, uverenja. Uz pomoć EFT–a možemo iz bolnih sećanja ukloniti emocionalni naboj, ali na njihovom mestu ostaje praznina. Za razliku od EFT-a Matrix Reimprinting isceljuje prošlo sećanje i nadoknađuje ga novim pozitivnim sećanjem koje popunjava tu prazninu. Umesto loših emocija prilikom prizivanja prošlih sećanja  javlja se samo radostan energetski otisak koji kreira bolju budućnost i menja naš život u sadašnjosti.

Kako bi vam razlika između ove dve tehnike bila još jasnija daću vam jedan slikovit primer:

  Zamislite da morate da govorite pred 1000 ljudi. Kako to čini da se osećate? Možda postoji neprijatnost u vašem grlu ili imate jaku tremu. To je jedna energetska reakcija, zapravo simptom naučenog odgovora pohranjenog u vašoj podsvesti. Dok tapkamo na ’’ neprijatnosti’’ ili ’’ jakoj tremi’’ taj problem može da se razreši sam ili može da se pojavi sećanje ili neka prošla slika kada ste se prvi put tako osećali.

U standardnom EFT-u tapkali bi to sećanje kao da gledate film. U Matrix Reimprinting-u je više kao da ste u igri – ulazite u matricu i tapkate po prošlom sebi da otpustite neprijatnost ili tremu. Ako dođete do dubljeg nivoa ’’ uverenja’’ i transformišete ga duboko ćete promeniti način na koji gledate javno govorništvo.

U Matrixu je zapravo ključno doći do negativnog uverenja ili odluke koje smo doneli u trenutku nekog stresnog događaja ili traume. Potrebno je očistiti to uverenje i izvući mudrost iz te situacije. To je duboko učenje koje smo tada stekli, ali nismo ga bili svesni. U procesu terapijskog radatrenutak kada dođemo do te mudrosti predstavlja jedan od svetih trenutaka u kome osoba prepoznaje vrednost i dublje značenje tog iskustva. Tada smo u stanju da oprostimo i sebi i drugima i dolazi do dubokog isceljujućeg opraštanja na svim nivoima. Nakon tog oslobađajućeg dela procesa dajemo našem EHO – u sve što mu je tada bilo potrebno kako bi se osećalo srećno, bezbedno i voljeno. A zatim pravimo novu pozitivnu sliku i utiskujemo je u naše telo i ceo naš energetski sistem kao i u energetsku matricu ili polje koje je svuda oko nas. Ovo predstavlja jedan radostan i veličanstven događaj za celo naše biće koji ima odjek na sve buduće događaje i iskustva.

Matrix Reimprinting nam nudi potpuno novu dimenziju energetske psihologije koja nas vodi mnogo dalje od klasičnog EFT-a. Gary Craig osnivač EFT-a je govorio da je EFT ’’prizemlje nebodera novog isceljenja’’, a ja bih dodala da se Matrix Reimprintingom penjemo nekoliko spartova tim neboderom, kako bismo gledali zvezde.

 

Ukoliko želite da iskusite efekte ovih isceljujućih tehnika ili imate probleme koje ne možete sami da rešite i treba vam stručno vođstvo možete zakazati svoj termin putem e- maila: office@sanjaivanovic.rs

 

S ljubavlju,

Sanja Ivanović, Energetski psiholog, sertifikovani EFT trener i EFTMR terapeut.

Comments for this post are closed.