Emocije su energija u pokretu. Prvo nastaje neka negativna misao, ili smo svedoci ili učesnici nekog negativnog životnog događaja, a zatim to stvara energetske prekide i poremećaje u našem telesnom energetskom sistemu( meridijani i čakre). Rezultat toga su negativne emocije koje osećamo i kojih se nekada lako, a nekada teško oslobađamo u zavisnosti kakav smo mehanizam razvili. Odnosno na koji način ispoljavamo svoje emocije i kako upravljamo njima. Sve dok emocionalnom energijom znamo da upravljamo sa lakoćom i na ispravan način bićemo zdravi, srećni i zadovoljni.

I dok je sasvim prirodno i normalno da osećamo sve naše emocije, jer smo živa bića i dat nam je širok spektar emocionalnog reagovanja, dugo zadržavanje negativnih emocija je ono što nam stvara najviše problema na svakom nivou, emocionalnom, mentalnom, fizičkom. Fizički simptomi su najčešće posledica neisprocesovanih negativnih emocija i predstavljaju poslednji stadijum ispoljavanja duboko potisnutih emocionalnih stanja. Kada um i duša neće da kažu šta im je onda telo preuzima tu odgovornost i šalje nam poruke i signale da je vreme za buđenje i suočavanje sa emocijama koje smo potisnuli.
Poenta nije da čekamo da se to desi, već kao svesna bića trebamo da preuzmemo odgovornost za svoja emocionalna stanja i raspoloženja. Kada smo mi dobro i sve oko nas je dobro. Prvo je potrebno da negujemo sebe i da volimo sebe. Da poštujemo sve faze kroz koje prolazimo bile one lake ili teške, da saosećamo sa sobom  (ne da se sažaljevamo) i da uvek pitamo sebe ’’Kako se osećam? ili Kako mogu još bolje da se osećam?’’ Ukoliko primetimo da sa nekim stvarima i stanjima ne možemo sami da se izborimo potrebno je da prihvatimo da je potpuno u redu zatražiti pomoć, jer činimo to za sebe i za svoje najviše dobro.


Za početak je važno  da shvatimo da emocije kako pozitivne, tako i negativne čine sastavni deo našeg psihološkog stanja. Negativne emocije nisu loše, čak nam mogu i pomoći da dođemo do nekih uvida i rešenja. Problem i neravnoteža nastaju kada negativne emocije potiskujemo i pravimo se da ne postoje. Bez obzira što se svo vreme osećamo loše i neraspoloženo, nekada je lakše da to ignorišemo nego da se suočimo sa samim sobom. Čak se nekada toliko naviknemo na svoja raspoloženja i na svoj način reagovanja da to postaje sastavni deo nas samih i stvara našu ’’zonu udobnosti’’ . Često i ne zastanemo da proverimo sami sa sobom kako smo i zašto stvorili sva ta negativna stanja!


Da ne bismo došli u to stanje, potrebno je da uvek budemo svesni svojih emocija. Da ih u potpunosti shvatimo i da nađemo način da ih regulišemo i ponovo uskladimo. Kao što vršimo detoksikaciju tela tako je neophodno da redovno sprovodimo i emocionalni detox i da otpustimo negativne i teške emocije koje nas sprečavaju da osetimo sreću, radost i blagostanje. Ja to postižem primenjujući Tehniku Emocionalne Slobode EFT. Ona mi pomaže da se oslobodim  negativnih ’’toksičnih’’ emocija iz  uma i tela. Nakon primene EFT-a postajem potpuno relaksirana i oslobođena od energetskih blokada, a rezultat toga je osećaj ponovne centriranosti, ravnoteže i dubokog mira.

Iz tog razloga zadovoljstvo mi je da vam u ovom tekstu dam skriptu tapkanja uz pomoć koje možete da otpustite teške i negativne emocije na lak i bezbedan način.
Napomena: Tapkanje uvek počinjemo od Karate tačke, a zatim nastavljamo da tapkamo tačke na licu i telu.

 • Karate tačka: Iako imam naviku da potiksujem negativne emocije i da ih zadržavam dugo u svom telu, umu i duhu, ja biram sada da naučim nove zdrave načine ispoljavanja emocija, dok duboko i potpuno volim i prihvatam sebe.
 • Iako mi je teško da kažem šta mislim i osećam i zato radije potiskujem svoje emocije, ja sada biram da sa lakoćom govorim istinu o sebi, dok duboko i potpuno volim i prihvatam sebe.
 • Iako često osećam sve te negativne emocije koje potiskujem, šta ako sada postoji način da ih se oslobodim i dozvolim sebi sreću i mir, dok duboko i potpuno volim i prihvatam sebe.
 • Tačka obrva: Sve te emocije koje potiskujem..
 • Tačka sa strane oka: Sve te negativne emocije koje predugo zadržavam..
 • Tačka ispod oka: Ove negativne emocije koje osećam..
 • Tačka ispod nosa: Ove emocije čine da se osećam loše..
 • Tačka ispod usta: Ove emocije čine da se osećam neraspoloženo..
 • Tačka na grudima: Ali sam naviko-la na to stanje toliko da mi je postalo normalno..
 • Tačka ispod ruku: Šta ako to ipak nije normalno stanje..
 • Tačka obrva: Šta ako sada mogu da se osećam bolje..
 • Tačka sa strane oka: Šta ako je to moguće za mene..
 • Tačka ispod oka: Šta ako mogu da ispoljim svoje emocije na zdrav način..
 • Tačka ispod nosa: Šta ako sada mogu da dozvolim sebi da kažem sve što mislim i osećam..
 • Tačka ispod usta: Ja sada biram da uvek govorim svoju istinu o sebi..
 • Tačka na grudima: Ja sada biram da se oslobodim negativnih, potisnutih emocija..
 • Tačka ispod ruku: Ja sada biram da oslobodim negativne emocije iz svog uma, tela i duha
 • Vrh glave: Ja sada biram da se uvek osećam dobro i usklađeno sa sobom i svojim emocijama, i tako je to!

Uživajte u tapkanju I upotrebite ovu skriptu svaki put kad osetite neku negativnu emociju.

+381 65 271 33 50
office@sanjaivanovic.rs

Antifašističke borbe 23d
11000 Beograd
Srbija