Blog

Depresija i tapkanje. Kako da pomognete sebi kada ste depresivni?

Depresija je čest mentalni poremećaj raspoloženja. Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji depresija je na četvrtom mestu najurgentnijih zdravstvenih problema, a procenjuje se da će do 2020. godine biti na drugom mestu. Depresija se tri puta češće javlja kod žena, nego kod muškaraca, najčešće u dobu između srednjih 20 godina do 40 godine, češće kod razvedenih i osoba koje nemaju bliske interpersonalne odnose. Sve ovo su bili faktori rizika, a sada da vidimo koje su to karakteristike depresije kako bismo na vreme mogli da prepoznamo ovaj poremećaj raspoloženja. Depresija se karakteriše tugom, gubitkom interesa i osećaja zadovoljstva, osećajem krivice i niskim samopoštovanjem, poremećenim snom ili apetitom, osećajem umora i slabe koncentarcije. Depresija može da traje tokom celog života ili može biti sporadična. Bez obzira koliko traje ugrožava našu sposobnost funkcionisanja na poslu, u školi, međuljudskim odnosima kao i u svakodnevnom životu.  Depresija podrazumeva negativan pogled na sebe. Tendenciju da se svet doživljava kao zastrašujući i zahtevajući, kao i očekivanje mračne budućnosti ispunjene patnjom.  U svom najtežem obliku depresija može da vodi ka samoubistvu.

Kako tapkanje može da nam pomogne kada smo depresivni?

Za sve koji možda prvi put čitaju o tapkanju ili Tehnici Emocionalne Slobode -EFT, ovu tehniku još zovemo akupunktura bez igala. Tapkajući određene tačke na telu mi pokrećemo blokiranu energiju u našim meridijanima dok se mentalno fokusiramo na problem koji rešavamo. Efikasnost tapkanja u slučaju depresije možemo da uporedimo sa akupunkturom koja dokazano pomaže u uklanjanju depresivnog raspoloženja s tim što EFT sadrži i psihološki deo koji još više pomaže osobi da se oslobodi svih simptoma depresije. Tapkanje  možemo da uporedimo sa KBT (kognitivno-bihejvioralnom terapijom) koja se koristi u klasičnoj psihoterapiji u borbi sa depresivnim poremećajem. Tehnika Emocionalne Slobode pokriva sve aspekte ljudskog bića i spaja telo, um i emocije  na jedinstven i efektivan način. To pomaže da se oslobodimo raznih disfunkcionalnih stanja pa tako i depresije, a brojna istraživanja to i potvrđuju.

Iz mog ličnog iskustava u radu sa klijentima depresija zahteva kontinuirani rad kako bi se oslobodili svih depresivnih simptoma. Međutim, u ovom tekstu želim da podelim sa vama jedan neobičan pristup koji često primenjujem sa mojim klijentima, a koji daje fenomenalne rezultate u oslobađanju od depresivnog raspoloženja, a možete sami da ga primenite. U pitanju su četiri moćne reči koje u kombinaciji sa tapkanjem čiste depresiju, a one glase ‘’ Ja sam srećna osoba’’. Za osobu koja je srećna ove reči nemaju jačinu jer je to za njih činjenica, međutim za depresivnu osobu ove reči su okidači za sve potisnute emocije kao što su tuga, bes, ozlojeđenost i provociraju da proces isceljenja počne. U ovim pozitivnim izjavama je zapravo najveći problem depresivnih osoba i za njih su ove reči izrazito negativne, ali podstiču unutrašnju promenu.

Ukoliko se osećate depresivno, ovu vežbu možete i sami uraditi!

Krenite od karate tačke na ruci tapkajući i izgovarajući ‘’Iako sam depresivan-a, ja sam srećna osoba i duboko i potpuno volim i prihvatam sebe’’

Zatim nastavite da tapkate tačke na licu i pri svakoj izgovarajte sledeće fraze: Ja sam toliko srećna osoba, ja sam baš srećan-a!

Nakon par rundi tapkanja primetite kako se sada osećate!

Kada radim ovu vežbu sa mojim klijentima u početku budu šokirani što moraju da izgovaraju nešto što nije istina. Međutim, kada krenemo da tapkamo izraz njihovih lica se menja i polako ove izjave postaju istinitije, da bi nakon završenog tapkanja oni bili u boljem raspoloženju. Ponovo veruju da je za njih moguće da povrate osećaj sreće i ako ništa drugo bar da se otvore za tu mogućnost. Naravno, nekada je potrebno mnogo više rada i tapkanja na različitim aspektima problema kako bi se depresija u potpunosti prevazišla, ali svakako ovaj problem je moguće rešiti na zdrav način.

Iako kada ste depresivni imate utisak da  tamni oblaci nikada neće proći, znajte da i najozbiljnija depresija može da se tretira. Ukoliko vas depresija sprečava da živite kvalitetan i ispunjen život, nemojte se ustručavati da zatražite pomoć. Nekada je potrebno da napravimo samo jedan korak ka boljoj sadašnjosti i budućnosti, a zatim će se svi ostali koraci otkriti sami!

Individualne tretmane EFT-a možete zakazati na e-mail: office@sanjaivanovic.rs

S ljubavlju,

Sanja Ivanović energetski psiholog i sertifikovani EFT trener i  EFTMR terapeut.

 

 

Comments for this post are closed.