Blog

Kako da balansirate čakre uz pomoć EFT-a?

  Ljudski energetski sistem se sastoji od meridijana, čakri i biopolja odnosno aure.  U ovom tekstu volela bih da podelim sa vama svoja znanja o energetskim centrima odnosno čakrama. Iz ličnog iskustva smatram da je veoma bitno za naše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje da ovi centri odnosno vrtlozi bioenergije koji se okreću na različitim frekfencijama budu u ravnoteži. Kada su energetski centri(čakre) u ravnoteži onda isijavamo zdravlje, vitalnost, snagu i blagostanje u svim segmentima života. Kada su u neravnoteži jedna ili više čakri dolazi do raznih blokada, ograničenja i problema na svakom nivou našeg postojanja.

Iz gore navedenih razloga veoma je bitno da pronađete način kako da vaše čakre budu u ravnoteži. Važno je da uz pomoć neke energetske tehnike ili isceljujuće energije održavate vaše čakre čistima i otvorenima. Meni u tome pomaže Reiki, EFT tehnika i meditacija. Redovnim praktikovanjem ovih isceljujućih i  energetsko-psiholoških metoda možete sami sebi pomoći i svakodnevno raditi sa čakrama. Na taj način održavate ih u dobrom stanju, a rezultat toga će biti osećaj lakoće i potpunog zdravlja.

Postoji ukupno sedam energetskih centara ili čakri koje se pružaju duž kičme na tačno određenim mestima. Veoma je jednostavno da primetimo u kojoj čakri postoji neravnoteža. Nisu nam potrebne neke posebne sposobnosti, dovoljno je samo da znamo osnovne karakteristike svake čakre. Zato hajde da zajedno pogledamo šta svaka čakra predstavlja i gde se nalazi.

Za početak je potrebno da znate da čakre postoje samo na suptilnom nivou kao vrtlozi energije. Svaka čakra je povezana sa različitim organima i sistemima u telu i sa različitim emocijama i obrascima u psihi.

Prva čakra (Korenska čakra) se nalazi u dnu kičme. Ovo je bazična čakra i njena funkcija je da nam daje osećaj sigurnosti i stabilnosti. Kada je u ravnoteži osećamo se uzemljeno i samouvereno. Na fizičkom nivou ova čakra je povezana sa reproduktivnim organima i nogama. Ukoliko imamo zdravstvenih problema u ovim delovima tela to je siguran znak da je ova čakra van ravnoteže. Boja ove čakre je crvena.

Druga čakra (Sakralna čakra) se nalazi u donjem delu stomaka. Njena funkcija je da skladišti vitalnu energiju. Povezana je sa našom seksualnom funkcijom i kreativnim potencijalom. Na fizičkom nivou ova čakra kontroliše nadbubrežne žlezde, bubrege i bešiku i kod žena jajnike. Kada je u neravnoteži imaćemo problema u ovim delovima tela. Oni se mogu ispoljiti kao impotencija, frigidnost, hiperseksualnost ili kao bolesti bubrega i bešike, a na psihološkom nivou anksioznost, strah, frustracija i potreba da sve kontrolišemo. Boja ove čakre je narandžasta.

  Treća čakra (čakra Solarnog pleksusa) se nalazi u području solarnog pleksusa. Odgovorna je za našu vitalnost. Kroz ovu čakru se povezujemo sa spoljašnjim svetom. Ako nismo sigurni u sebe onda imamo potrebu da zaštitimo ovu čakru tako što stavljamo ruke preko tog dela tela. Kada je u ravnoteži ova čakra nam daje osećaj samopouzdanja, odlučnosti i nezavisnog delovanja. Na fizičkom nivou je povezana sa jetrom, slezinom i digestivnim sistemom. Problemi u ovim delovima tela predstavljaju jasan znak da ova čakra nije u ravnoteži. Boja ove čakre je žuta.

Četvrta čakra ( Srčana čakra) nalazi se u predelu grudnog koša  i povezana je sa srcem, plućima i respiratornim sistemom. Ovo je centar davanja i primanja ljubavi, od srca srcu. Kada je u ravnoteži  ispoljavamo ljubav, saosećanje, dobrotu i otvorni smo za ljubav i nežnost. Ova čakra budi našu unutrašnju lepotu i čini naše telo privlačnim. Kada je van ravnoteže osećamo se prazno, zatvoreno, nevoljeno i jadno. Postajemo neosetljivi za ljubav i dobrotu. Boja ove čakre je zelena.

  Peta čakra (Grlena čakra) nalazi se u predelu grla i predstvalja našu sposobnost komunikacije. Kada je u ravnoteži onda sve ono što mislimo i osećamo možemo da kažemo sa lakoćom. Ovo je centar istine o nama. Poremećaj u u ovoj čakri dovodi do problema sa upalama grla i sa štitnom žlezdom na fizičkom nivou. Na psihološkom postajemo skloni opsesivnim idejama i opsesivnim ponašanjem. Boja ove čakre je plava.

 Šesta čakra (čakra Trećeg oka) se nalazi na sredini čela, između obrva. Ovo je čakra intuicije i mudrosti. Kada je u ravnoteži osećamo Univerzalnu ljubav i povezanost. Prepoznavanje i prihvatanje su ključni kvaliteti ove čakre. Ona aktivira našu intuiciju i imaginaciju, intelekt i sposobnost da se jasno zamisle stvari. Neravnoteža dovodi do manjka koncentracije i stagnacije na nivou uma. Na fizičkom nivou ova čakra je povezana sa timusom, mozgom i vratom. Glavobolje mogu da budu posledica neravnoteže u ovoj čakri. Boja ove čakre je intenzivno plava.

  Sedma čakra (Krunska čakra) se nalazi na vrhu glave. Ova čakra nas povezuje sa našim Višim sopstvom. Kada je u ravnoteži osećamo se povezano sa našim Višim Ja, osećamo se sigurno i  zaštićeno. Osećamo kao da smo jedno sa kosmičkom ljubavi i Univerzumom. Kada nije u ravnoteži osećamo se odvojeni od Izvora, gubimo fokus i jasnoću. Boja ovog centra je ljubičasta.

Sada kada znate osnovne karakteristike svake čakre možete lakše da uvidite u kojoj postoji disbalans. Kada identifikujete koje čakre su vam van balansa možete uraditi sledeću vežbu koju ću vam dati. Pomoću nje možete da izbalansirate energiju u vašim energetskim centrima – čakrama.

Vežba za balansiranje čakri uz pomoć tapkanja!

Dok tapkate svoje EFT tačke izgovarajte afiramciju koja je namenjena za čakru u kojoj ste identifikovali da postoji neravnoteža.

  Afirmacija za Prvu čakru: Ja sam siguran-a i bezbedan- a. Ja sam uzemljen-a. Ja sam u potpunom miru sa sobom i svime što me okružuje. Ja sam baš tamo gde trebam da budem. Ja sam pun- a energije i vitalnosti.

  Afirmacija za Drugu čakru: Ja sam jedinstven-a, ja sam senzualno i kreativno biće. Ja uživam u svim svojim čulima i privlačim samo podržavajuće odnose u svoj život. Ja biram život pun radosti i strasti i uživam u izobilju lepote, zdravlja i snage.

Afirmacija za Treću čakru: Ja sam dovoljan-a. Ja sam smopouzdana osoba i stojim u centru svoje moći. Ja ispoljavam svoj identitet na zdrav način. Ja sam u harmoniji sa sobom i svime što vidim. Ja živim integrisan život.

  Afirmacija za Četvrtu čakru: Ja volim i voljen-a sam. Ja dajem i primam bezuslovnu ljubav. Ja otpuštam sve brige i strahove da nisam vredan-a ljubavi. Ja se otvaram za ljubav od srca srcu. Ja sa lakoćom opraštam svima i pružam svoju saosećajnost i nežnost celom svetu.

  Afirmacija za Petu čakru: Ja komuniciram sa lakoćom i radošću. Ja pričam s ljubavlju i primećujem svu lepotu oko sebe. Ja ispoljavam sve što mislim i osećam bez straha. Ja živim svoju istinu u svakom trenutku. Ja sam uvek ono što jesam.

 Afirmacija za Šestu čakru: Ja sada slušam svoju intuiciju, povezujem se sa svojom unutrašnjom mudrošću i pratim njeno vođstvo. Znam da sam Božanski vođen-a putem koji je za moje najviše dobro. Sada se prepuštam sa poverenjem i vidim istinu u svim situacijama.

  Afirmacija za Sedmu čakru: Ja se povezujem sa svojim Višim Ja. Ja sam jedno sa celim postojanjem. Ja razumem  i poštujem duh u meni i u svim ljudima. Ja se prepuštam Univerzumu, otpuštam svaku vezanost i dopuštam transformaciju. Ja sam potpun-a.

 

  Uživajte u tapkanju i ponovnom uspostavljanju osećaja mira i balansa! Ovu vežbu možete raditi uvek kada primetite da neki deo vašeg života nije u ravnoteži. Potrebno je samo da proverite u kakvom su vam stanju čakre i u kojoj postoji blokada, a zatim da primenite afirmacije u kombinaciji sa tapkanjem i rezultati će biti brzi i vidljivi u realnosti! Kako bi imali još bolji efekat dajem vam i pedivnu meditaciju ’’Putovanje kroz čakre’’ koju možete svakodnevno da praktikujete i budete sigurni da su vaši energetski centri u balansu!

Individualne sesije EFT-a, Matrix Reimprinting-a, Emocionalni Detox Coaching-a i Reiki tretmane možete zakazati putem e-maila: office@sanjaivanovic.rs

S ljubavlju,

Sanja Ivanović, Energetski psiholog, sertifikovani EFT trener i EFTMR terapeut.

 

Comments for this post are closed.